Bij de aankoop van een woning check je tijdens de eindinspectie of de woning wordt opgeleverd zoals je bent overeengekomen. De eindinspectie lijkt een formaliteit in het aankoopproces maar is dat wel zo? Een voorbeeld uit de praktijk:

Eindelijk is het moment daar, de overdracht van jullie nieuwe woning. Je hebt er zin in, kom maar op met de sleutel. Na twee bezichtigingen, een bouwkundige keuring en een stevige onderhandeling is een klap erop gekomen en hebben jullie je droomhuis! De opleverdatum kon je al niet snel genoeg dichterbij komen maar nu is het moment daar. Over een uur is de afspraak bij de notaris en met smart sta je voor het huis te wachten op de makelaar van de verkopende partij voor dé eindinspectie.

Het huis is inmiddels leeg gehaald, alle meubels zijn eruit. Ach ja, wat verkleurde plekken op de muur, je ziet waar de bank heeft gestaan maar verder niets dat zorgwekkend is. Dit is aan te pakken en daar hadden jullie al rekening mee gehouden. Het huis ziet er echt zo uit zoals je in gedachten voor je zag. Nog even op de bovenverdieping een laatste check in de badkamer. Daar hangt een geel briefje op de stortbak: Geen WC-papier in de WC werpen!

“Huh? Dat is een verrassing. Waarom is dat? Waarom weten we dit niet?” De verkopend makelaar weet het zo gauw ook niet.Hij belt met de verkoper. Die laat weten dat er een smalle afvoerbuis is, die verstopt raakt bij WC-papier. “Pardon? Geen WC-papier in de WC doorspoelen? Maar dan werkt het toch niet naar behoren?”

Als huizenkoper ben je blij dat je toch die aankoopmakelaar in de arm hebt. Want dit moet opgelost worden voordat de overdracht bij de notaris plaatsvindt. Samen met de verkoopmakelaar stelt de aankoopmakelaar een plan op. In dit geval kwam het neer op een bedrag in depot genoeg om de loodgieter zijn werk te laten doen. Bij overhandiging van de rekening werd het bedrag vrijgemaakt zodat de loodgieter kon worden betaald. Ondertussen kon de overdracht van de woning plaatsvinden zonder vertraging en zijn zowel koper als verkoper geholpen.

Toch fijn om even samen met je aankoopmakelaar de eindinspectie te hebben uitgevoerd. Een formaliteit? Misschien, maar wel een verstandige.